sobota 17. listopadu 2012

Návrat do Silent Hill 3D


*obsahuje drobné spoilery, ale je to stejně sra*ka, tak by vás to nemuselo mrzet*


První Silent Hill je jedním z mých nejoblíbenějších filmů podle hry. Vlastně, když se nad tím zamyslím, tak asi úplně nejoblíbenější. Má perfektní atmosféru a sám osobě pro mě funguje jako kvalitní snímek. Není totiž nejhoršího zla, než když se tvůrci snaží zavděčit fanouškům na úkor filmového vyprávění. Ale k tomu se dostaneme později.


Zkrátka první Silent Hill má dobrou atmosféru. I když to možná není ten nejstrašidelnější horor a fanoušci slasherů se tu nebudou kochat nechutnými způsoby smrtí, perfektně to dokázalo vystihnout, co je skvělé na celé sérii Silent Hill (uznávám, že konec je trochu zbrklý a má to svoje rezervy, ale když se to vezme kolem a kolem, já byla spokojená a s chutí jsem ten film absolvovala několikrát).


Když oznámili dvojku, tak mi to udělalo ohromnou radost. Jenže to jsem nevnímala varovné signály typu Sean Bean hraje Christophera a Harryho zároveň, rozpočet je o 30 milionů menší, režíruje to jiný režisér a celé to bude ve 3D.


Dlouhý úvod, pardon. Takže zkráceně - Návrat do Silent Hill je srágora. Strašná. A bohužel tak nějak vůbec ne zábavná, jako třeba Resident Evil. Jedním z důvodů je i to, že se autoři rozhodli divákovi všechno vysvětlit. Co naplat, že to nedává smysl. Zkrátka tým scénáristů chtěl, aby to puzzle do sebe krásně zapadlo, a tak vzali kladivo a tři čtvrtě hodiny nám buší do hlavy neskutečné nesmysly.


Aby například Sean Bean mohl hrát Harryho (tedy očividné pomrknutí na první Silent Hill) a jeho dcera se jmenovala Heather (jako hrdinka Silent Hill 3), tak si prosím pěkně mění jména. Uuu! Podobných slátanin je celý film plný a než se dostaneme do samotného Silent Hillu, kde se konečně začnou dít nějaké ty ošklivé věci, uběhne dobrá polovina filmu nudného kecání a vysvětlování. Neustále se vracíme někomu do vzpomínek, dialogy jsou naprosto absurdní („Přemýšlel jsi, jaký je rozdíl mezi realitou a snem?“) a hrdinové se chovají do jedonoho jako kreténi. Jedinou výhodu vidím v tom, že opravdu není třeba vidět předchozí film.


Druhá půlka filmu je pak v podstatě temný Silent Hill. Heather utíká a potkává různá monsters. Tedy… různá… Narazí tady na pavouka složeného z oděvních manekýn (možno vidět v traileru), klasické sestřičky (možno vidět v traileru), a Pyramid Heada (možno vidět v traileru). Pyramid Head je asi nejlevnější na výrobu, takže se dočkáme opravdu hodně.


*Bacha, trochu větší spoiler*
Obecně, to že byl film laciný, je třeba vidět i na scéně, kde se Heather dostane do jakéhosi vězení. Všude kolem jsou lidi v celách (vypadají normálně, žádné zohavené japonské příšery), všichni natahují ruce a chtějí Heather lapit. Načež se objeví Pyramid Head a začne všem ty ruce usekávat. Za prvé ta scéna je laciná. Kdyby tam byly třeba jenom samotné ruce, co jsou vystrčené ze zdi, bez těl, byl by to mnohem víc Silent Hill než nějaká špinavá, ale vcelku obyčejná věznice. Za druhé – ty lidi vypadají normálně (před tím se dozvíme, že normální smrtelník se prostě do Silent Hillu dostat může), tak proč ty pracky nedaj pryč, když jde kolem Pyramid Head? A proč je nedaj pryč, když usekne všechny vystrčený ruce v cele vedle? No nic, jen malá odbočka.
*Konec případného spoileru *


Zkrátka z atmosféry prvního dílu, který perfektně balancoval mezi strašidelnými japonskými výjevy a klidnými momenty popelavého Silent Hillu, je všechno pryč. Scény, co jsou nám ukázané, nejsou nijak zásadně znepokojující, výtvarné nebo originální. Například manekýnový pavouk je dobrý nápad, ale najednou „otevře držku“ a my vidíme něco na způsob Sarlacca ze Star Wars (prostě taková ta ozubená, velmi organická tlama). Je to jak rána pěstí. V ten moment to prostě ztratí tu správnou příchuť silenthillovského univerza. Zní to jako zbytečné hnidopišství, ale přesně tohle Silent Hill vymezuje oproti jiným duchařinám a vyvražďovačkám.


Ještě poslední věc, do které si kopnu. Na začátku jsem psala, že není nic horšího, než se snažit zavděčit se fanouškům. A přesně to Silent Hill dělá. A neskutečně špatně. Jsou tu takové absurdní narážky. Kromě jmen hlavních hrdinů se například Heather objevují ve snech králíčci z trojky (bez soudného smyslu, prostě jen protože to bylo v Silent Hill 3), stejně tak se na konci filmu objeví hlavní hrdina ze Silent Hill: Origins. Největší pakárna je pak naprosto poslední scéna filmu. Do města Silent Hill totiž přijede policejní eskorta trestaných vězňů. Jen proto, aby autoři mrkli na hráče, co pařili poslední díl. Vůbec to nedává smysl. Zkrátka jako asi celý film.


Druhý Silent Hill je prostě laciná blbost, která neskutečně zklamala. Možná by to zklamání nebylo tak velké, kdyby první Silent Hill prostě nepatřil mezi moje oblíbené filmy, stejně tak jako Silent Hill 4: The Room mezi jednu z nejoblíbenějších her. Nevěřte traileru. Je tam všechno, co uvidíte, zbytek jsou nudné kecy. A zjištění, jestli Sean Bean tentokrát umře, nebo ne, za to utrpení nestojí.  


P.S.: Sean Bean se poslední dobou stává mojí mužskou variantou Milly Jovovich a nutí mě dívat se na neskutečný srágory, jen protože v tom hraje on. Naposledy postapo Syfy produkci s lidožravým lenochodem. Btw toho lenochoda dělali v ČR.

P.P.S.: Ještě jsem zapomněla doplnit, že hlavní hrdinka ke otřesná, nesympatická pizda, ale to už je vlastně asi jedno

7 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

No, vida. A na CSFD to ma k dnesnimu dni 56 %. Osobně moc nerozumím tomu, proč sledovat film jen kvůli tomu, že tam někdo hraje...

Anonymní řekl(a)...

Bětko, nezapomeň ale, že je to horrorový film, ve kterém Sean Bean NEUMŘE! Takže vlastně je to taková rarita :)

Anonymní řekl(a)...

Dodatek - http://www.gagbay.com/images/2012/04/rip_sean_bean-73318.jpg

Černobílý svět barevně řekl(a)...

Musím ale uznat, že trailery jsou pěkně chytlavé...děkuji za další upozornění, že film je naprostá sračka... tentokrát nenaletím, tak jako u Paranormal Activity 4... ještě teď lituji, že jsem šel na to do kina... :-/

Seamus řekl(a)...

Myslím si, že si voči filmu príliš zaujatá...ako, je jasné, že na kvality jednotky zďaleka nedosahuje, avšak keď si človek ten film nechá trochu uležať v hlave, hneď má naňho iný pohľad (aspoň u mňa). S dialogami súhlasím, keďže aj mne doslova "pílili" uši, avšak to, že by bola Adeladie nesympatická, sa nestotožňujem. Ako Heather bola úžasná a keď si spomeniem na afektovanú Radhu z jednotky, tak Adelaide má rozhodne navrch.
Názor samozrejme neberiem, keďže každý má naň právo, avšak myslím si, že ľudia by sa mali na tento film pozerať trochu inak, keďže tentokrát ide skôr o popcornovú akčňáčku a porovnávať to s prvým filmom nemá zmysel.

Anonymní řekl(a)...

Musím říct, že Silent Hill u mě také patří mezi jedny z nejoblíbenějších hororů a je škoda, že druhý film takhle, s prominutí, posrali. Nicméně když už jsme u těch tragických 3D hororů, doporučuji Krvavý Valentýn. U toho se pravda zřejmě alespoň zasměješ. ;-)

Unknown řekl(a)...

Nemůžu si pomoct, ale při zmínce o The Lost Future s vraždícím lenochodem mi nešlo nevzpomenout si na steampunkově laděnou knihu Kolejmoří, která má vycházet od Laser-books a kde jsou hlavními záporáky vraždící krtci. :D A zřejmě hlavně velký bílý krtek, kterého chce mermomocí ulovit kapitánka vlaku hlavního hrdiny už od doby, co jí ukousl ruku. XD Aneb původně rozkošná, poté krajně zvrácená, zvířata vládnou! XD

Okomentovat