pátek 14. prosince 2012

Hobit: Neočekávaná cesta

Dobře, tohle je třetí verze článku, kterou začínám. První byla moc stručná, druhá začínala svojí délkou připomínat ruské autory 19. století. Pevně doufám, že u téhle se mi to podaří nějak vybalancovat.
Jedno se ale stále nemění. A to je nadšení z Hobita. Ten film se mi neskutečně líbil. Filmová trilogie Pána Prstenů je pro mě jeden z nejlepších snímků vůbec. Můžu se na něj dívat pořád  - a pořád se neokoukal. A Hobit překvapivě ve mně vyvolává ty samé pocity. Tedy s tou neokoukaností nevím a rozhodně se to chystám ještě aspoň jednou prubnout v kinech, co se ale týče atmosféry Středozemě, je to perfektní. Je to prostě návrat, jaký měl být.

No, a protože už toho mám plné zuby a chystám se přepisovat i verzi číslo 3, kašlu na to. Jdu na body, ty jsou nejsnažší :) Pozor, obsahuje malé spoilery.

-    Sám Jackson prohlásil, že Hobita natáčel úplně stejně jako Pána Prstenů. A ono to sedí. Koncept je ve výsledku stejný. Sejde se parta, vyrazí na cestu, putuje, po cestě se jim dějí dramatické věci, protože je někdo neustále honí, staví se v Roklince, kde je nejnudnější část filmu, chtějí jít přes hory, ale bouře (která není tak obyčejná bouře) jim v tom brání, figuruje tu velký zlý skřet jako záporák pro první díl, ke konci všichni vyběhnou z hory po příšerné bitce s hromadou skřetů a myslí si, že jeden člen družiny je mrtvý, i když není, a Gandalf udělá snad jediný trik, co umí, a to zavolá orly. Ha! První díl Hobita a Pána Prstenů jsou zkrátka pořád to samé. Pro mě jako pro fanouška je to skvělá zpráva.

-  Hobit je pekelně dlouhý, je naprosto šíleně, neskutečně dlouhý a ke konci jsem si už říkala, že bych brala konec. Ale neznamenalo to, že bych se nudila. Naštěstí pro mě, jsem si každičkou minutu filmu užila. Jenom bych si to možná vychutnala víc, kdyby bylo filmů 6 po standardních 1,5 hodinách.

-    Hudba mě bavila. Franta Fuka si na FFFilmu stěžuje, že se neustále opakoval jeden motiv. No, jo, no. Ale ve Dvou věžích se neustále opakoval zase rohanský motiv a já s tím problém neměla. Takže ano, variaci na trpasličí žalozpěv je slyšet mockrát, ale je super, rozhodně mám v plánu poslouchat

-    Neskutečně se mi líbilo, jak pěkně zpracovali ten pocit toho, když jste domácí pecivál, zajímá vás jen teplý břuch, a přesto vyrazíte na dobrodružství. Ideální motivační film pro krizi středního věku. Sice žádnou nemám, ale měla jsem sto chutí sbalit baťoh a vyrazit na cesty.

-    S tím souvisí další bod: Martin Freeman je boží. Tečka.

-    Holyfuckingshit! Já skoro zapomněla, jak je Nový Zéland úchvatný místo!!!

-    Cate Blanchett tam byla snad jen, aby ji mohli použít na plakáty.

-    Film se nese v humornějším duchu než Pán Prstenů, víc se tu vtipkuje a do toho jsou prokládána Gandalfova filozofická moudra ve stylu: “Větší kuráž než vzít život je někoho nechat žít“ a podobně.  U mě to fungovalo. Trpaslíci mě bavili, humor mi sednul, smála jsem se. Chápu, že můžou být lidé, kterým to vůbec vtipné nepřijde.

-    Na druhou stranu kromě veselosti je Hobit vlastně celkem temný. Pokud na to nějaký nebohý rodič vezme malé děcko, hodně štěstí u terapeuta později. Král skřetů je odporný (v dobrém slova smyslu) a Glum mě absolutně děsil. Opravdu mi z něj běhal mráz po zádech. Útok na Esgaroth působí značně depresivně, motivace trpaslíků bez domova je pak o to tíživější. Průšvih je s českým překladem. Když vám na město útočí drak Šmak, může to být sebevíc působivé, ale stejně se usmějete. A to je trochu pech. Já naštěstí viděla film s titulky, ale dabing musel být v tomhle celkem nepříjemný (když to bodalo do očí už u titulků).

-    Trpaslíků je 13 – všechny představit nejde. Ale někteří vám v paměti určitě uvíznou. Třeba Thorin Pavéza (logicky jako lídr grupy), pak jsem se zamilovala do Kiliho a Filiho. Pak tam byl jeden hluchý, jeden veterán a jeden, co vypadal jak s Downovým syndromem. Zbytek trpasličí mlha.

-     Film musel mít fantastický art department. Je tam miliony nádherných detailů, ať už jsou to vousové šperky trpasličího krále nebo třeba vozítko skřetího posluhovače či hnízdo Radegasta... Film je tím nabytý a těším se, až si všechno budu moct znova prostudovat.


Zkrátka než jsem šla na film, měla jsem smíšené pocity, recenze mluvily tak nějak, jako by to každý obdivoval jenom z pocty původním filmům, bez toho, aniž by to fungovalo, jako samostatný snímek. No, možná jo. Možná jsem moc velký fanoušek Pána Prstenů, abych to viděla jinak. Ale Hobit je výborné fantasy, což je naprosto unikátní věc (kromě PP a Hry o trůny není nic, na co by se pořádně dalo koukat). 
Pro mě perfektně funguje, dodatečné scény mi nevadili, a ačkoliv scéna v Roklince tempo brutálně ubere a akční sekvence jsou občas zmatečně podané, obsahuje to všechno, co jsem si představovala. Je to Jacksonova Středozem, tak jak jsme ji znali. A já zatím nelituju, že je film rozdělený na tři snímky. Jestli si tohle mám ještě 2x zopakovat, jedině dobře. Na druhou stranu, plně chápu něčí nespokojenost. Může se stát. Navíc, jak už jsem říkala, nešla jsem na to s nadšením, takže někdo, kdo má vysoká očekávání, může tvrdě narazit. Za mě můžu jenom říct, že jsem ráda. Jsem neskutečně ráda, jak moc se mi to líbilo a jak moc jsem si to užila. Jo, a kdyby jednou vymysleli umělou realitu, napíchněte mě na Středozem. Je tam k*rva krasně! Dík!


27 komentářů:

Unknown řekl(a)...

Hezký popis :D ani moc spoilerů tam není. TEď někdy na to tky pujdu tak doufám že to bude dobrý.

Anonymní řekl(a)...

Film je tím nabytý ? .. nabitý? .)

Unknown řekl(a)...

konečne poriadna recenzia :D tiež plánujem ešte raz zhliadnuť v kine ale v celkovej mierke sa mi to dosť páčilo, a to že budú 3 filmy to preto lebo sa to tam za prvé nezmestí a za druhé k tomu dotáča ešte nedokončené príbehy (to s tým nekromantom a.k.a. sauronom :D)

Unknown řekl(a)...

No, jelikoz je pro me Pan prstenu kravina, tak jsem na to zvedav.

A pokud jde o Martina Freemana, tak doporucuju serial Sherlock.

hitomi řekl(a)...

Docela pěkný popis, ale nějak nemohu souhlasit s tím, že by se krom PP a GoT nedalo ve fantasy žánru na nic koukat, když tedy vynecháme spousty naprosto parádních asijských filmů (jak wuxia, tak i treba anime), máme tu snímky jako Solomon Kane, Black Death, pro nekoho treba i Season of the Witch, Mlhy Avalonu + dalsi pekna zpracovani artusovske legendy (vyjma posledniho serialu) apod. Rozhodne toho neni malo :) i kdyz tedy tezko rici, zda je to v tvem pripade jen otazkou osobniho vkusu, nebo tento zanr jako takovy az tolik nevyhledavas :)

Alzbeta Trojanova řekl(a)...

Hitomi: Fantasy mám ráda. A hodně. Ale ani jeden z filmů, cos napsal, se na mým žebříčku ani za mák nedá srovnávat s PP nebo Hrami o trůny. Solomon Kane, Black Death, Season of the Witch a Mlhy Avalonu jsou všechno televizní srágory, který nedosahují kvalit jak příběhových (no, možná až na ty Mlhy), tak technických. Jo, viděla jsem je. Stejně tak i hallamarkovský zpracování Merlina, což tuším, že bude to, o čem mluvíš :) A až na toho Merlina, kterýho mám relativně ráda, ale brutálně mi ho kazí Sam Neil, výše zmíněný mámna stejný úrovni jako třeba Dračí doupě nebo Dunegon Siege

Unknown řekl(a)...

Byl sem na tom s českým dabingem a to byla hrůza... Jak už ten zmiňovanej drak Šmak tak i ostatní překlady byly celkem k smíchu. I trilogii PP mám nejradši v původním znění, rozšířená verze ani s dabingem nevyšla. Jinak to pro mě bylo taky celkem dlouhý a občas mi to přišlo dost chaoticky ale celkový pocit super. Hlavně nový lokace oproti PP který znám z bitvy o středozem a to samé postavy ;-) Zas ten pocit že musím čekat další 2 roky :-D

Unknown řekl(a)...

A ještě něco :-D paní Galadriel je boží!! Spíš ten Saruman me tam stval. Líbilo se mi že ukázali jak vzniknul temný hvozd, jak našli meče (ty názvy byly ale taky dost k smíchu) a celkově je tam vysvětleno docela dost věci. Chtěl bych žít ve středozemi !! Jenom čekám, jestli ukážou malýho Aragorna jak se o něj stará Arwen :-D

Pipin řekl(a)...

Radegast není čaroděj, ale nějaký pivo!

Unknown řekl(a)...

premiera byla super, dabing to trochu kazil, ale jinak moc super film, a bude to jen a jen lepsi v dalsich dilech

Unknown řekl(a)...

Se všemi body souhlasím, ale možná bych dodal ještě jeden a to je absolutně odfláknutý závěr v podobě nepovedené počítačové animace pokladu a Šmaka, když uvážim perfektní Vrrrky nebo ztvárnění jeskyních obrů, tak si na tomhle mohli dát záležet víc.

Luděk Novotný řekl(a)...

Drak Šmak je i v českém překladu knihy.

brody řekl(a)...

Všichni doporučují Sherlocka, protože to je Martinova nejznámější role, ale co takhle The Office (UK) nebo Love Actually? Tam má taky perfektní role :)

Alzbeta Trojanova řekl(a)...

Patrik Chvála: souhlasím! Ale předpokládám, že nebyl čas :)

GlaDOS: ano, já vím - však právě proto.

brody: v Love Actually to byla fantastická role :)

Pipin: sorry!

hitomi řekl(a)...

Alzbeta: pak je to opravdu ciste zalezitost vkusu, ja davam prednost spise temnejsimu fantasy a zminene tituly radim nad PP :)) Ale prave asiati maj celou radu velmi zajimavych a i vypravnych pohadek.

azeez řekl(a)...

Tak jsem se ted vrátil z kina (dabing a 3d) a co můžu říct, tak dabing místama divně prkenej, bez emocí, výběr dabérů taky nic moc (fistulkovitej hlas zlobrů aj skřetího krále, thorin by taky mohl mít o něco hlubší hlas), kdyby to bylo bez 3d tak se místama nic nestane. První třetina filmu zbytečně uloudaná. Některý přidaný scény pro zaplnění místa (hromový obři ?!? jakože cože ?!?), mně tam celkem mrzeli. o tom že z pohádky džeksn udělal krvavej akčnák radši pomlčim. Jinak celkovej dojem je, i když to podle těch mejch keců :) tak nevypadá, celkem kladnej, líbilo se moc.

a co můžu říct k těm dalším fantasy tak PP je povinnost, GoT zatím hltám seroš (k vánocům konečně budou knížky JUCH :)), a před nedávnem jsem si vzpomněl, že jsem před lety četl jednu ze série knížek terryho goodkinda The Sword of Truth (naprosto mně to tehdá pohltilo a nadchlo, prostě bomba) a zjistil jsem že je i seroš, tak za tím jedu na něm a celkem spokojenost

Unknown řekl(a)...

Já jsem na hobita šel jako fanoušek co si PP přečte aspoň 1 za 3 roky a nic jsem od něho nečekal. Když sem vylezl z kina byl sem nadšený, není to sice taková pecka jak PP ale je to super.
Jinak souhlasím že fantasy filmy nic moc, možná nějaké asijské ale já sem evropan a to jejich fantasy jde mimo mě. Kdyby mě tak někdo natočil Zaklinace

Anonymní řekl(a)...

azeez: The Sword of Truth má i dobrý seriál, bohužel jen dvě nebo tři řady.

Ber to tak, že knížka Hobbit je přibarvené vyprávění Bilba a film je "realý" pohled na to co se stalo.

Shania

Alzbeta Trojanova řekl(a)...

Shania: Wow! To je skvělá teorie! *like

azeez řekl(a)...

Shania: jak řekla Alžběta, je to skvělá teorie. Úplně to mění můj pohled na věc. Děkuju :D

Černobílý svět barevně řekl(a)...

Musím říct, jak ve mě burácelo nadšení, že půjdu na půlnoční premiéru, tak čím dal tím víc se ten den blížil, tak jsem si víc říkal, že je to pěkná bláznivina...
Nakonec jsem rád! Film se moc líbil. Tím, že jsem ho viděl uprostřed noci, tak se mi zážitek umocňoval. Bál jsem se, že v kině usnu, ale bylo to takové napětí, že jsem ani vteřinu oko nezamhouřil.

Anonymní řekl(a)...

Tam byl nějaký útok na Esgaroth?

Veri řekl(a)...

Na Hobitovi jsem byla, a musím říct, že se mi to neskutečně líbilo, Pána prstenů mám ráda, ale tohle se mi líbilo více (ostatně za to mohly hlášky, ze kterých nemůžu ještě teď a také Freemanův herecký výkon) a v kině jsem se do toho tak zažrala,že jsem ani nepostřehla, že film má necelých 3h. Prostě to byla pecka a na další pokračování se těším jako malý dítě :-)

Pipin řekl(a)...

Shania: No nevím, to by si to Bilbo v knize naopak "odbarvoval", páč si nevzpomínám, že by v knize vykládal, jak visej tři trpaslíci na Gandalfově holi, na čem jezdí Radagast, že s dřevěnou lávkou se dá spadnout dvěstě metrů a je to v poho, že ho celýho posmrkal zlobr...

Unknown řekl(a)...

SUPER recenze. Taky bych se nechal napíchnout na Středozem :D

Trand řekl(a)...

Ahoj, chtěl jsem se zeptat, proč nezkusíš LOTRO? Je to F2P, vím, že ne moc rád hraješ na počítači, ale ta hra je fakt jedinečná, Středozem si tam můžeš projíždět sama, i místa, který ve filmu nejsou(Angmar, celá obrovská Morie). Taky se říká, že je tam nejvyspělejší komunita hráčů MMORPG, což můžu jenom potvrdit, je tam i skvělá česká komunita. :) Fakt si myslím, že pokud máš tak ráda Středozem, tak by jsi to mohla zkusit. Jinak recenze je moc pěkná, mě trochu štvalo, jak se to celé protahovalo, než se všichni vydali na cestu. Ale už teď se moc těším na další díl.

Pojta řekl(a)...

Recenze pěkná.
Já jako ne zase tak velký fanoušek PP jsem byl v kině na půlnoční premiéře na Floře a potom ještě jednou jako doprovod.Takže jsem to vyděl jak s titulky tak s dabingem.Dabing okomentuji jenom hrůza.
Hobit se mi líbí daleko víc než PP. Hlavní důvod Martin Freeman. Já jsem ani nejvíc nadšený z jeho Arthura Denta ve Stopařově průvodci ( Sice to není fantasy ,ale paráda)
Na další díly půjdu určitě.

Okomentovat