úterý 29. března 2011

Vědecká práce na téma pařani

S textem Pařani a gamesy (Pokus o charakteristiku diskurzu počítačových her) jsem se setkala, když jsem ještě svýho času studovala na LA Josefa Škvoreckého (což je mimochodem podstatně kvalitnější škola, než UK, na který se trápím teď).

TEXT: Pařani a gamesy (Pokus o charakteristiku diskurzu počítačových her) NALEZNETE ZDE! 

Každopádně jedná se o jazykovědnou analýzu diskurzu „pařanů“ (tedy paní Hoffmannová si přečetla několik článků o hrách a zaznamenala, jaký jazykový specialitky tam novináři, popřípadě sami hráči, používají a jakým způsobem)

Ten text je pro člověka, který čte (nebo píše) články o hrách zajímavý hned v několika rovinách.

Za prvé je zábavný sledovat vědeckej rozbor jednotlivých výrazů, nad kterýma se běžný hráč pořádně nezamyslí a zvesela sází jeden za druhým.

Stejně tak je vidět, že paní Hoffmanová místy nešťastně plavala díky neznalosti tématu. A není se ani čemu divit! Z většiny recenzí (a to platí dodnes) se člověk neznalý her dozví asi to samý, co slepec z pantomimickýho představení.

Na druhou stranu ten pohled někoho nezasvěcenýho často dává zrcadlo hodný zamyšlení (například v momentě, kdy si autorka klade otázku, proč hráči tak bazírují na celkové realističnosti).

Text je taky zajímavej tím, že je z roku 1998. Přeci jen nám od té doby docela pokročil čas, a sledovat, jaký výrazy se zachovaly a jaký definitivně vymřely, stojí za to. Myslím, že třeba kolovou strategii jsem hodně dlouho neviděla. Stejně jako výrazy apgrejdovat, apgrejdnout, skroling nebo čítový mód.

Každopádně pokud si říkáte právem nerd, myslím, že tenhle text by vám neměl uniknout. Nevím, jestli existuje něco podobnýho s aktuálnější verzí, popřípadě od někoho, kdo alespoň trošičku ví, o čem je řeč. Věřím, že by to rozhodně stálo za to.

Jinak ještě mikrohistorka k té práci… když jsem na škole prezentovala ten článek, můj spolužák tehdy prohlásil, že nechápe, jak se někdo starší 15 let může hrám ještě věnovat. Namyšlenej hipsterskej pozér! Vsadím se, že teď paří Angry Birds na svým vymazleným iPhonu 4, až se mu ty jeho brýle s tlustou obroučkou zapocujou!

3 komentářů:

Fossil řekl(a)...

Hrám se na UK na katedře mediálních studií věnuje Jarda Švelch (mimojiné absolvent MIT)... A pak na MUni pak malá skupina nadšenců MU Gamestudies - gamestudies.cz ;)

Alzbeta Trojanova řekl(a)...

Na prednaskach J. Svelcha jsem byla a na muj vkus to byl moc velkej hardcore :)) Nakonec jsem to vzdala. Informace, ktery se tam probiraji, nejsou zrovna to, co bych o videohrach vyhledavala. Moc teoreticky.. :)

Fossil řekl(a)...

Ony jsou spíš zajímavé ty práce, které vede jako školitel - např. i bakalářka Jardy Koláře.... Nicméně, pořád to je jenom teorie... :) ;)

Okomentovat